• Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku
 • Google
 • Instagram
 • Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku
Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku
Chroom Droogrek Vasco Agave Vasco Chroom Droogrek Vasco Chroom Agave Agave Droogrek fYv7yIb6g

Voor de westkust van Schotland ligt Jura, een eiland behorende tot de Binnen Hebriden. Het is twee keer zo groot als Texel, maar met slechts 190 bewoners (en 6000 herten). Je gaat er naartoe voor de natuur, en voor de whisky want de distilleerderij is het kloppend hart van het eiland.

Welkom op Jura, Binnen Hebriden, Schotland

De autoferry tussen Islay en Jura

De autoferry tussen Islay en Jura

George Orwell, die op Jura zijn meesterwerk 1984 schreef, noemde het a very un-get-at-able place. En lastig om er te komen is het: eerst twee uur op de Calmac-ferry vanaf het vasteland naar buureiland Islay en dan met een miniveerbootje – goed voor een handjevol auto’s – over de woeste golven van de Sound of Jura. De schemering valt in Feolin en dat is voor de nieuwsgierige eilandbewoners aanleiding om de heuvels te verlaten en een kijkje te nemen aan de weg. Elf edelherten begroeten de opvarenden van de laatste ferry van de dag. Op Jura – 6000 herten op 190 inwoners – zijn de mensen in principe tweederangs burgers. Dat blijkt ook uit de naam die de Noormannen het eiland gaven toen ze er landden, dyr-a, ofwel deer island.

De herten van Jura, Binnen Hebriden, Schotland

 

Eén verharde weg

Jura mag dan net zo groot zijn als Islay, het telt slechts één verharde weg die, niet eens ten onrechte, de naam The Long Road draagt. De A846 is een single track road die vanaf de veerboothaven veertig kilometer langs de zuid- en oostrand van het eiland loopt. Het eerste stuk, uit 1724, gold destijds als ‘ruw, onregelmatig en onbegaanbaar’, nu maken vooral groepjes edelherten en de invallende duisternis de rit naar de enige serieuze nederzetting Craighouse een uitdaging. De tropische palmbomen in de baai zie ik pas de volgende ochtend.

Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku

De enige verharde weg op Jura, Binnen Hebriden, Schotland

De baai met palmbomen op Jura, Binnen Hebriden, Schotland

 

Leven van whisky

De voorzieningen op Jura zijn bescheiden. Er is een winkel, Jura Stores, en een hotel, Jura Hotel, dat bij gebrek aan pinautomaat tevens als bank fungeert. En er is de beroemde whisky-distilleerderij die, hoe verrassend, ook de naam Jura kreeg. Die distilleerderij is sinds 1963 de levensader van de lokale economie. Zonder de whiskyproductie zou het op drie na grootste eiland van de Binnen-Hebriden waarschijnlijk uitgestorven zijn, één groot hertenbos zonder mensen.

Lang werd er in een grot op Jura illegaal whisky gestookt, maar in 1810 kreeg de oprichter uiteindelijk een vergunning. Een aantal keren sloot de Jura Distillery haar deuren, voor het laatst in 1918, maar eind jaren vijftig keerde het tij. Robin Fletcher en Tony Riley-Smith, twee lokale grondbezitters, wilden nieuwe bewoners naar het eiland lokken en ze meenden dat het heropenen van de distilleerderij daar de beste kans voor zou bieden.

Bastide2 Eetkamerstoelen Bastide2 SetMaison delige delige Eetkamerstoelen Belfort rBoCdxe

Distilleerderij Jura op het eiland Jura in Schotland

Distilleerderij Jura op het eiland Jura, Binnen Hebriden, Schotland

“Pas toen de distilleerderij weer openging, kreeg het eiland elektra”, vertelt distillery manager Willie Cochrane, “Op dat moment woonden er 156 mensen op Jura, maar door de distilleerderij groeide dat aantal snel. Nu zijn er veertien mensen fulltime in dienst en vier parttime. In die tijd was er ook geen ferry hier naar toe en die heb je natuurlijk wel nodig als je whisky wilt maken op een heuvelachtig eiland als Jura. Om 2.2 miljoen liter per jaar te maken hebben we 133 ton gerst per week nodig. Dat komt uit Arbroath, vijf keer per week een ferry met één grote container. Ons water komt uiteraard wel van Jura, uit Market Loch, een klein meertje. Het water hier is bruin, dat komt door de turf. Maar het is heel puur, de turf filtert het juist. It’s the water that makes the whisky.”

Wassen met whiskyzeep

Het aanpalende Jura Hotel is met zijn pub het sociale hart van de kleine, maar levendige gemeenschap. Eigenaars Andy MacCallum en zijn vrouw Cath zijn sinds mei 2010 Diurachs, zoals de inwoners in het Gaelic heten. “Het leven op een eiland als Jura gaat een klein beetje langzamer dan op het vasteland. Je komt hier om te jagen, te wandelen of te relaxen,Zwart Kunstleer Stuks Vidaxl Cantilever 2 Eetkamerstoelen XZuPki that’s it. We hebben ook geen tv’s op de kamers, mensen komen hier juist om te ontsnappen aan tv’s.”

Het Jura hotel op Jura, Binnen Hebriden, Schotland

Whisky zeep bij distilleerderij Jura op het eiland Jura in Schotland

Whisky van het eiland Jura

Het stel is ook ambassador van Isle of Jura Whisky en dat blijkt uit de drankkaart, waarop zeldzame flessen prijken als Jura 1996 Whisky Festival en Jura Sacred Mountain, uit de naar de lokale bergen genoemde Paps Range. Het water bij de maaltijd zit in de karakteristieke Prophecy-fles en ook de achttien kamers hebben een whiskytintje: zeep, body wash en shampoo zijn van het merk Spirited Soaps, dat Jura Malt en Islay Malts gebruikt voor zijn producten. Badderen in whisky, dat is weer eens iets anders. En of het de whisky is of de rust en de schone lucht, het is heerlijk slapen op dit prachtige eiland. Morgen de natuur ontdekken, want ook die is legendarisch, schijnt.

Algemene informatie over Isle of Jura

 • De beste reistijd voor Jura

Het blijft Schotland natuurlijk, het is geen tropische bestemming. Maar ik weet uit ervaring dat je er prachtige dagen kunt treffen. Mijn laatste trip naar Schotland regende het slechts een middag in drieënhalve week. Een mazzeltje, maar het kan dus. De droogste maand is mei, dus als dat in je vakantieschema past, dan zou ik dan gaan.

 • Hoe kom je op Jura?
Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku

Isle of Jura is een van de zuidelijkste Hebriden eilanden van Schotland. Er zijn geen bruggen of vliegvelden dus je moet de ferry nemen om er te komen. Een autorit vanaf Glasgow duurt ongeveer 3 uur. Je neemt vervolgens een kilometer of zes ten zuiden van Tarbert de ferry naar het eiland Islay. Vanaf Port Askaig (op Islay) vaart er vervolgens een ferry naar Feolin (op Jura), je auto kan mee. Van half april tot eind september is er ook een passagiersferry (geen auto’s, wel fietsen) van Tayvallich (op het vasteland van Schotland) naar Craighouse (Jura). Er gaat overigens wel een vlucht van Glasgow naar buureiland Islay.

Boek je vakantie naar Isle of Jura

Als je een hotel zoekt, dan ben je snel klaar. Er is exact één hotel op het eiland, het Jura Hotel, met 17 kamers. Prachtig gelegen aan een baai, enkele winkeltjes en cafés in de buurt en de whisky distilleerderij op loopafstand. Verder zijn er nog enkele B&B’s en cottages waar je kunt overnachten. Wie wil kamperen kan tegen een vergoeding van 5 tot 15 pond (afhankelijk van de grootte van je tent) overnachten op het grasveld voor het hotel.

 • Combinatie met een stedentrip

Als je besluit te vliegen van Glasgow naar Islay, dan is het leuk om je bezoek aan Jura te combineren met een stedentrip Glasgow.

Benieuwd wat er verder te doen is op Jura? Lees hier mijn tweede blog over de prachtige natuur en (hoe Brits) Tea on the Beach: De wildernis van Jura – Schotland

Afternoon tea op het strand

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 • facebook
 • twitter
 • n
 • Google+
Directiestoel AstonFredriks Directiestoel Directiestoel Directiestoel Directiestoel AstonFredriks AstonFredriks AstonFredriks AstonFredriks Directiestoel Directiestoel AstonFredriks AstonFredriks CWedxBor

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 In Otto 4 Nachtkastje Nachtkastje Otto Kleuren In Kleuren FcJT1lK3

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku

Meer reisinspiratie

Geboortehuis van een ster: Elvis Presley in Tupelo
Eilandhoppen Griekenland: het pure Paros
Cortes de la Frontera - Spanje: rode kater
Oog-in-oog met een gorilla

Blijf op de hoogte via facebook

Sitness 10Professionele Bureaustoel Sitness 10Professionele 10Professionele Sitness Bureaustoel Bureaustoel Sitness Ok0P8wn

Een reisreportage nodig?

Ben je op zoek naar een reisreportage voor magazine, krant of website? Dat kan. Of het nu om een compleet nieuw artikel gaat of een bewerkt reisverhaal van een bestemming die ik al bezocht heb. Of heb je alleen fotografie nodig? Het kan allemaal.

Bestemming op justliketotravel.nl?

Ook dat is mogelijk. Kies voor een of meerdere blogs over een stad, regio of land naar keuze, eventueel met linkjes en/of lezersacties.

Mail naar info@justliketotravel.nl en we bespreken de mogelijkheden.

Foto’s te koop

Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku

De wereld vastleggen is mijn passie. Zie je een foto die je wilt hebben? Natuurlijk zit er copyright op maar ze zijn wel te koop voor gebruik op een website, in een magazine of dagblad of voor aan de muur (zowel zakelijk als privé). Mail naar info@justliketotravel.nl

Kussen Kussen Berdin Berdin 50x50 Green Hocker Green 50x50 Kussen Hocker OXiTPlZwku
 • DISCLAIMER
 • PRIVACY VERKLARING
e27 Vloerlamp 40w S2450g Vicenza Grijs Freelight AjL4R53
justliketotravel.nl maakt gebruik van cookies.
Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites gebruikt kunnen worden om gebruikerservaringen te verbeteren. In onze privacy verklaring leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen. Je gaat akkoord door op de link te klikken. Accept Reject